Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Η χρηματιστικοποίηση της καθημερινής ζωής πρέπει να αντιμετωπιστεί

Άρθρο του Κ. Λαπαβίτσα στο ιστολόγιο του βρετανικού NewStatesment για την βρετανική οικονομία και τη χρηματιστικοποίηση, με αφορμή την ομιλία του στο συνέδριο του CLASS (Centre for Labour and Social Studies, Unite the Union).


Η χρηματιστικοποίηση της καθημερινής ζωής πρέπει να αντιμετωπιστεί 

Αν δεν μπορέσουμε να αντιστρέψουμε αυτή τη χρηματιστικοποίηση και να δημιουργήσουμε μια υγιή βάση για την ανάπτυξη, οι προοπτικές για τους εργαζόμενους διαγράφονται ζοφερές.

"Η συζήτηση σχετικά με την ανάπτυξη και την οικονομική αναδιάρθρωση στη Βρετανία θα πρέπει να ξεκινήσει από τη θεμελιώδη μεταμόρφωση του καπιταλισμού του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων δεκαετιών. H οικονομία της Βρετανίας είναι πλέον έρμαιο στα χέρια του μεγάλου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Ή για να το θέσω πιο σωστά, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει "χρηματιστικοποιηθεί", όπως έχουν χρηματιστικοποιηθεί και οι ΗΠΑ αλλά και η Ιαπωνία και η Γερμανία. Η χρηματιστικοποίηση είναι μια βαθιά υποκείμενη αλλαγή και καμία ριζοσπαστική ή σοσιαλιστική οικονομική πολιτική δεν θα έχει νόημα αν δεν το λάβει αυτό υπόψη."