Βιογραφικό

Ο Κώστας Λαπαβίτσας κατάγεται από τη Μακεδονία, μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε οικονομικά στην Αγγλία, παίρνοντας το διδακτορικό του δίπλωμα στα 25 του χρόνια. Ειδικεύεται σε χρηματοπιστωτικά θέματα και στην ιαπωνική οικονομία.

Έχει διδάξει οικονομικά σε μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας και η έδρα του ήταν στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, συμπληρώνοντας 25 χρόνια μίας υψηλού κύρους διεθνούς ακαδημαϊκής καριέρας.

Πολυγραφότατος σε τρεις γλώσσες, συγγραφέας σημαντικών βιβλίων στα Οικονομικά καθώς και πληθώρας επιστημονικών άρθρων, από τα ιδρυτικά μέλη του διεθνούς ερευνητικού δικτύου RMF, με πλήθος ομιλιών ανά τον κόσμο και τακτική παρουσία στα παγκόσμια ΜΜΕ, ο Κώστας Λαπαβίτσας είναι σήμερα ένας από τους λίγους ετερόδοξους οικονομολόγους, προερχόμενος από την μαρξιστική παράδοση, που έχει διεθνή αναγνώριση. Ανάμεσα στους συνομιλητές του συγκαταλέγονται κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής ζωής.

Γνώστης των οικονομικών της ανάπτυξης και με μία σύγχρονη διεισδυτική ανάλυση για τα  κρίσιμα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα της εποχής μας, οι απόψεις και οι θέσεις του Κώστα Λαπαβίτσα για τις εξελίξεις στην παγκόσμια, την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία, φιλοξενούνται συνεχώς και με αμείωτο ενδιαφέρον στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά, ασιατικά και αμερικανικά ενημερωτικά δίκτυα, τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες.

Μαχητικός συνεχιστής της Αριστερής παράδοσης, ο Κώστας Λαπαβίτσας συνδέθηκε στενά από τα νεανικά του χρόνια με τη βρετανική Αριστερά, αναπτύσσονται σημαντική, πολυσχιδή, και πολύχρονη δράση. Σήμερα συνδέεται στενά με το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας, αλλά και με την εξωκοινοβουλευτική της Αριστερά και συμμετέχει ενεργά στη δημόσια συζήτηση για την πορεία της βρετανικής οικονομίας και της κοινωνίας.

Από το 2010 ο Κώστας Λαπαβίτσας συμμετέχει με δυναμικό τρόπο στις κινηματικές και  πολιτικές δράσεις στην Ελλάδα εναντίον της μνημονιακής καταστροφής και σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος. Καταθέτει τις απόψεις του αρθρογραφώντας στον ελληνικό και διεθνή Τύπο, συμμετέχει σε δημόσιες ομιλίες, πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου, που ήταν η προπομπός της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος, και παίρνει μέρος σε κινηματικές δράσεις και πρωτοβουλίες σε όλη την Ελλάδα.

Το 2014 ολοκληρώνει το “Ριζοσπαστικό Πρόγραμμα για την Ελλάδα και την Περιφέρεια της Ευρώπης”. Πρόκειται για μια εμπεριστατωμένη πολιτικο-οικονομική μελέτη για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, βασισμένη στην απεμπλοκής της από τα μνημόνια και προσανατολισμένη σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης. Σήμερα, με περαιτέρω επεξεργασίες και εμβαθύνσεις, το Ριζοσπαστικό Πρόγραμμα αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά της άποψης που στέκεται απέναντι στις πολιτικές των μνημονίων και είναι οδηγός στρατηγικής εθνικής ανασυγκρότησης με κοινωνική δικαιοσύνη.

Το 2015 ο Κώστας Λαπαβίτσας εκλέχτηκε ως ανεξάρτητος συνεργαζόμενος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική περιφέρεια της Ημαθίας, παρουσιάζοντας σημαντικό κοινοβουλευτικό και πολιτικό έργο. Στο επίκεντρο της κοινοβουλευτικής του δράσης υπήρξε η αναγκαιότητα μιας νέας εθνικής βιομηχανικής πολιτικής για τη χώρα, η ενεργή συμμετοχή του στη διάσωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και στην επαναλειτουργίας της, η σφοδρή του αντιπαράθεση στις ιδιωτικοποιήσεις και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Παράλληλα, υποστήριξε στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου μία σειρά από κρίσιμα τοπικά ζητήματα.

Τον Αύγουστο της ίδια χρονιάς, μετά την υπογραφή νέου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Λαπαβίτσας αποχώρησε και είναι ένας από τους 25 βουλευτές που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη της Λαϊκής Ενότητας.

Είναι ιδρυτικό μέλους του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής (ΕΔΕΚΟΠ), μιας ανεξάρτητης αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με βάση το Λονδίνο και γραφεία στην Ελλάδα, που ιδρύθηκε στις αρχές του 2016 με σκοπό να συμβάλλει στην πολιτική συζήτηση στην Ευρώπη.

Για το πλήρες ακαδημαϊκό βιογραφικό του Κώστα Λαπαβίτσα δείτε εδώ.