Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Κυριαρχία και Ισότητα στην Ευρώπη, Διεθνές Συνέδριο του ΕΔΕΚΟΠ στη Βαρκελώνη




Στις 16-17 Ιουνίου το ισπανικό τμήμα του ΕΔΕΚΟΠ  διοργανώνει διεθνές συνέδριο στη Βαρκελώνη με θέμα "Κυριαρχία και Ισότητα στην Ευρώπη". Το συνέδριο προβλέπεται να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Η Ευρώπη που εμφανίζεται, καθώς η κρίση της Ευρωζώνης καταλαγιάζει, είναι βαθιά νεοφιλελεύθερη, άνιση και αντιδημοκρατική. Ο μύθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης των λαών, της οικονομικής σύγκλισης και της κοινωνικής προόδου έχει καταπέσει. Η ΕΕ, βασισμένη στο ευρώ, έχει αποκτήσει ένα σκληρό κέντρο που αποτελείται κυρίως από το γερμανικό βιομηχανικό εξαγωγικό πλέγμα. Παράλληλα έχει μια σειρά από περιφέρειες με διαφορετικούς ρόλους στην εξυπηρέτηση του κέντρου. Το ίδιο το κέντρο παρουσιάζει έντονες τριβές ανάμεσα στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Ιταλία. Αυτός ο αντιφατικός και καταπιεστικός γίγαντας δεν έχει τίποτε θετικό να προσφέρει στους εργαζόμενους και στους λαούς της Ευρώπης.


Οι προτάσεις της ριζοσπαστικής και ανατρεπτικής Αριστεράς για μια νέα Ευρώπη θα συζητηθούν στο συνέδριο. Τα καίρια ζητήματα είναι η λαϊκή και εθνική κυριαρχία, η δημοκρατία και η ισότητα. Για να γίνουν πραγματικότητα απαιτείται απόρριψη των θεσμών της ΕΕ.

Το τόνο θα δώσει η ισπανική και καταλανική αντιπολίτευση που συμμετέχει σύσσωμη, γεγονός από μόνο του. Θα μιλήσουν ο Αλμπάνο Ντάντε, ο Κιμ Αρουφάτ, ο Τσάβι Ντομένεκ, ο Βίτσεντζ Ναβάρο, ο Μιγκέλ Ουρμπάν, ο Στέφανο Φασίνα, ο Κώστας Λαπαβίτσας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, o Φρανσίσκο Λουσά, ο Χάινερ Φλάσμπεκ, ο Ερίκ Τουσέν, ο Σπύρος Μαρκέτος και άλλοι.