Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Διεθνές Συνέδριο του ΕΔΕΚΟΠ στο Παρίσι

Τα δυο σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα στην Ευρώπη το 2015-16 ήταν η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και το Brexit. Έγινε πλέον φανερό ότι η Νομισματική Ένωση είναι βαθιά δυσλειτουργική και αντιδημοκρατική. Έγινε επίσης φανερό ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση μπαίνει σε κρίση. Οι πολιτικές εξελίξεις είναι έντονες, με αναβίωση της Άκρας Δεξιάς. 

Το θετικό είναι ότι πλέον έχει ανοίξει σοβαρή συζήτηση και στο χώρο της ριζοσπαστικής πολιτικής και σκέψης για το τι πρέπει να γίνει στην Ευρώπη. Η κυριαρχία του "ευρωπαϊσμού" αρχίζει να υποχωρεί. Υπάρχει έντονη αναζήτηση νέων οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών προτάσεων που θα είναι υπέρ των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και θα προασπίζουν την κυριαρχία και τη δημοκρατία.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής (EReNSEP) οργανώνει Διεθνές Συνέδριο στο Παρίσι, όπου θα συζητηθούν τα ζητήματα αυτά με συμμετοχή σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων και επιστημόνων από ολόκληρη την Ευρώπη. Ο στόχος είναι να αρχίσουν να διαμορφώνονται νέες προτάσεις για κάθε χώρα, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει και η πρώτη παρουσίαση της νέας μελέτης του Δικτύου, η οποία προτείνει μια νέα οικονομική και κοινωνική πορεία για την Ελλάδα. Η μελέτη θα παρουσιαστεί και στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα.