Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Δημιουργώντας ξανά την Ευρώπη


http://cultureforum.eu/

Στις 1-3 Ιουνίου 2016, καλλιτέχνες και στοχαστές από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο θα συναντηθούν για να δημιουργήσουν ξανά την Ευρώπη στο πρώτο Φόρουμ για τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, μια πρωτοβουλία των DutchCulture και De Balie. Πώς μπορούν η τέχνη και ο πολιτισμός να προσφέρουν δημιουργικές λύσεις στα προβλήματα που φαίνονται να μας διχάζουν; Και πώς μπορούν οι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες να διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης; Παραστάσεις, προβολές ταινιών, συζητήσεις, εκθέσεις και συναντήσεις εμπειρογνωμόνων θα διεξαχθούν σε όλο το Άμστερνταμ.

Στους συντελεστές περιλαμβάνονται ο Rem Koolhaas (αρχιτέκτονας, Ολλανδία), ο Ivo van Hove (σκηνοθέτης, Βέλγιο), ο Philipp Blom (ιστορικός, Γερμανία), η Chantal Mouffe (πολιτική επιστήμονας, Βέλγιο), ο Milo Rau (σκηνοθέτης, Ελβετία), ο György Konrád (συγγραφέας, Ουγγαρία), ο Arnon Grunberg (συγγραφέας, Ολλανδία) και πολλοί άλλοι.


Ο αρχιτέκτονας Rem Koolhaas, ο πολιτικός θεωρητικός Luuk van Middelaar και ο διευθυντής του De Balie Yoeri Albrecht θα διεξάγουν μία συνεχόμενη 12ωρη συνέντευξη-μαραθώνιο με μια σειρά συναρπαστικών καλεσμένων. Μέσα σε ένα μόνο βράδυ, κατά τη διάρκεια 12 ωρών και οπλισμένοι με 100 ερωτήσεις θα αναζητήσουν μία απάντηση στο σύνθετο ερώτημα: Τι είναι η Ευρώπη; Η ερώτηση αυτή μπορεί να απαντηθεί με αμέτρηρες παραλλαγές. Οι Koolhaas, van Middelaar και Albrecht θα αναζητήσουν την απάντηση μέσα στο χρονικό διάστημα των 12 ωρών, ελπίζοντας να τη βρουν στην αδιάκοπη συζήτηση με εντυπωσιακούς καλεσμένους από το χώρο της τέχνης, της φιλοσοφίας και της πολιτικής. Τι σημαίνει γι' αυτούς η Ευρώπη; Υπάρχουν ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και η ευρωπαϊκή ταυτότητα, και, αν ναι, πώς ορίζονται;

Οι καλεσμένοι:
Inne Olders (σύμβουλος, Βέλγιο) , Ingo Niermann (συγγραφέας, Γερμανία), Joeri Jansen (καλλιτεχνικός διευθυντής, Ολλανδία), Pieter Kool (σχεδιαστής, Ολλανδία), Gerben Hellinga (ηθοποιός και συγγραφέας, Ολλανδία), Kishore Mahbubani (καθηγητής, Σιγκαπούρη), Rudi Fuchs (ιστορικός τέχνης, Ολλανδία), Ivana Abramovic (επιστήμονας), Wolfgang Tillmans (φωτογράφος, Γερμανία), Flavia Kleiner (ακτιβίστρια, Ελβετία), Beatrix Ruf (έφορος, Γερμανία), Engin Önder (δημοσιογράφος, Τουρκία), Tom Lanoye (συγγραφέας, Βέλγιο), Vasyl Cherepanyn (σκηνοθέτης, Ουκρανία), Johan Simons (σκηνοθέτης, Ολλανδία), Abram de Swaan (καθηγητής, Ολλανδία), Vincent Stuer (συγγραφέας, Βέλγιο), Philipp Blom (ιστορικός, Γερμανία), Phillip Blond (πολιτικός στοχαστής, Μεγάλη Βρετανία), Luc Tuymans (ζωγράφος, Βέλγιο), Jan Raes (σκηνοθέτης, Ολλανδία), Chantal Mouffe (πολιτική επιστήμονας, Βέλγιο), Costas Lapavitsas (καθηγητής, Ελλάδα), Ann Demeester (διεθύντρια μουσείου, Βέλγιο), Larry Siedentop (πολιτικός φιλόσοφος, Μεγάλη Βρετανία), Stella Ghervas (συγγραφέας και ιστορικός, Ελβετία), Niklas Maak (καλλιτεχνικός διευθυντής και θεωρητικός της αρχιτεκτονικής, Γερμανία)Astrid du Lau d’Allemans (ψυχαναλύτρια, Γαλλία) και Yevhen Levchenko (ποδοσφαιριστής, Ουκρανία).


Εμείς, οι λαοί της Ευρώπης

Πέμπτη, 2 Ιουνίου • 16:30 • De Balie - Grote Zaal



Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες της ανόδου πολλών κοινωνικών κινημάτων στην Ευρώπη, κινημάτων που παρακάμπτουν την συμβατική πολιτική. Είναι αυτά τα κινήματα ικανά να μεταμορφώσουν τους λαούς της Ευρώπης σε Ευρωπαίους; Και ποια μπορεί να είναι η συμβολή του πολιτισμού στη συζήτηση αυτή;

Καθήκον μας δεν είναι να δημιουργούμε τέχνη στον κόσμο όπως υπάρχει. Καθήκον μας είναι να δημιουργούμε τον κόσμο.
– Jonas Staal, καλλιτέχνης και ιδρυτής του New World Summit

Η έννοια της "Ευρώπης" δεν έχει πλέον τις ρίζες της στον πολιτισμό ή την κοινωνία, και αρκετό καιρό τώρα οι λαοί της Ευρώπης δεν αισθάνονται καμία σύνδεση με τον παρονομαστή "Ευρωπαίος". Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη και ακτιβιστή Jonas Staal, η Ευρώπη διανύει μία "κρίση φαντασίας". Η Ευρώπη έχει ανάγκη να οραματιστεί πραγματικές εναλλακτικές για την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων.

Συντελεστές:

Jonas Staal, καλλιτέχνης και ιδρυτής του New World Summit.
Slawomir Sierakowski, ηγέτης του Krytyka Polityczna, του μεγαλύτερου δικτύου ιδρυμάτων και ακτιβιστών στην Ανατολική Ευρώπη.
Κώστας Λαπαβίτσας, καθηγητής οικονομικών στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών του πανεπιστημίου του Λονδίνου και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (2015).
Angela Richter, Γερμανίδα σκηνοθέτης και συγγραφέας, μέλος του κινήματος Diem25.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Chris Keulemans.