Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τη ρύθμιση βιωσιμότητας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και των ληξιπρόθεσμων οφειλών ο βουλευτής Ημαθίας Κώστας Λαπαβίτσας

Ως εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για το φλέγον θέμα της βιωσιμότητας της "Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε." και των ληξιπρόθεσμων οφειλών μίλησε σήμερα ο βουλευτής Ημαθίας Κώστας Λαπαβίτσας στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

Στην συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ευάγγελος Αποστόλου, η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών, κα. Όλγα-Νάντια Βαλαβάνη, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Για την κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της "Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε.", ο Κώστας Λαπαβίτσας υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία μόνο περίπτωση που αντανακλά τα στρατηγικά λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων σε σχέση με την εθνική οικονομία, παρουσιάζοντας το πλαίσιο των λανθασμένων αυτών επιλογών και με ποιον τρόπο έπληξε καθοριστικά την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Υπογράμμισε επίσης τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν τα εγχώρια και ευρωπαϊκά συμφέροντα στον μαρασμό της συγκεκριμένης βιομηχανίας που περιλάμβανε το κλείσιμο των μονάδων της σε Μακεδονία και Θράκη. Τέλος, υπερθεμάτισε για τη ρύθμιση υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης επέμβασης, ώστε να εξασφαλιστεί για μία ακόμη χρονιά η παραγωγή αυτού του ιστορικού προϊόντος, να αποφευχθεί ο περαιτέρω οικονομικός μαρασμός των νοικοκυριών και των τοπικών οικονομιών που συνδέονται εισοδηματικά με την παραγωγή ζάχαρης και να γίνει ένας νέος σχεδιασμός στα πλαίσια μιας νέας στρατηγικής αναπτυξιακής πολιτικής.

Σχετικά με τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο Κώστας Λαπαβίτσας ανέφερε ότι η στόχευσή της είναι η ανακούφιση των οικονομικά πληγέντων από την κρίση στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, καθώς τους δίνει την δυνατότητα να είναι συνεπείς ως προς τις οφειλές τους, δηλαδή, αφαιρεί βάρη από τους οικονομικά πληγέντες, ταυτόχρονα, όμως, δίνει και κίνητρα - παροτρύνσεις προς τους μεγάλους οφειλέτες, να φανούν και αυτοί συνεπέστεροι τις οφειλές τους.