Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

ΝΔ: Ούτε πολιτική ούτε οικονομική σοβαρότητα

Την τιμητική μου έχω τις τελευταίες μέρες από τα στελέχη της ΝΔ. Ο ένας, με σχετική αφέλεια, με είδε να παίρνω τα άλογα και να κατεβαίνω στον κάμπο. Ο άλλος, με συκοφαντικό κυνισμό, έμαθε λέει, ότι αμείβομαι αδρά από μεγάλους κερδοσκόπους για να βλάψω τη χώρα. Ο τρίτος, σκοτεινή φυσιογνωμία της πολιτικής ίντριγκας, αποφάσισε ότι έχω πρόγραμμα που θα διαλύσει τον Σύριζα. Τελευταίος ο ίδιος ο πρωθυπουργός που διαπίστωσε ότι από τα λόγια μου κινδυνεύει η Ελλάς.
Η αιτία της καταιγίδας είναι προφανής. Η εκλογική προσπάθεια του κ. Σαμαρά καταρρέει σε ένα σύμφυρμα θέσεων, αντιθέσεων, προσθέσεων, διαθέσεων. Όποιος βρει άκρη στο πως ακριβώς ελπίζει η ΝΔ να κερδίσει τις εκλογές ας το πει και στους υπόλοιπους. 

Ο μόνος κοινός παρονομαστής είναι η διασπορά του φόβου στο εκλογικό σώμα. Αλλά το 2015 δεν είναι 2012, ο φόβος δεν περνάει πια και η εκστρατεία κατατρομοκράτησης του κόσμου ήδη γυρνάει εναντίον της ΝΔ. Βλέπετε, εκτός όλων των άλλων, η απερισκεψία που χαρακτηρίζει το κόμμα του κ. Σαμαρά, έχει απειλήσει και τις ίδιες τις τράπεζες. Δεν είναι συχνό φαινόμενο στην παγκόσμια ιστορία μια κυβέρνηση να προσπαθεί η ίδια να δημιουργήσει συνθήκες "επιδρομής" στις τράπεζες, υποσκάπτοντας τα θεμέλια της οικονομικής δραστηριότητας. 
Στην επικράτεια της ΝΔ όμως συμβαίνουν κι αυτά. Και πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς όταν η κυβέρνηση Σαμαρά μια έδιωχνε την τρόικα και μια την ικέτευε να επιστρέψει, μια έσκιζε το μνημόνιο και μια εκλιπαρούσε για καινούργιο, μια έβγαινε στις αγορές και μια γυρνούσε με την ουρά στα σκέλια, μια θριαμβολογούσε γιατί η Ελλάδα πλέον αναπτύσσεται και μια θρηνολογούσε ότι είμαστε στο χείλος του γκρεμού; Πιο αλλοπρόσαλλος εσμός ερασιτεχνών δε νομίζω ότι έχει κυβερνήσει τη χώρα στη Μεταπολίτευση.

Διάβασα όμως στον τύπο ότι οι εγκέφαλοι του Μαξίμου αποφάσισαν ότι το μήνυμα του φόβου θα πρέπει να συμπληρωθεί και με μια επιθετική πολιτική που θα τονίζει την υπεροχή του προγράμματος της ΝΔ απέναντι στον Σύριζα. Εδώ εγκαταλείπουμε το πεδίο του ερασιτεχνισμού και περνάμε σε αυτό της πολιτικής ανοησίας. Διότι μόνο έτσι μπορεί να εκληφθεί η απόφαση να γίνει αντιπαραβολή του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ με το πρόγραμμα του Σύριζα.
Τι θα συγκρίνει ο ψηφοφόρος και θα προτιμήσει τη ΝΔ; Το πρόγραμμα του Σύριζα λέει ότι θα επιδιώξει, πρώτον, διαγραφή του χρέους, δεύτερον, άρση της λιτότητας και τρίτον, καθαρά χέρια στην κυβέρνηση. Δεν είναι εύκολα όλα αυτά, όπως έχω δηλώσει δημόσια από νωρίς, δεν θα γίνουν χωρίς συγκρούσεις και σίγουρα δεν είναι επαναστατικά. Είναι όμως μια αρχή για την κοινωνική και εθνική αναγέννηση που χρειάζεται η Ελλάδα. Το πρόγραμμα της ΝΔ από την άλλη, λέει ότι θα κάνουμε ότι μας πει η τρόικα με την ελπίδα ότι, αν επιδείξουμε διαγωγή κοσμιωτάτη θα μας χαρίσουν και λίγο από το χρέος μας. Τι ακριβώς θα ενεργοποιήσει τον ψηφοφόρο, ιδίως μάλιστα όταν αυτά τα λέει μια κυβέρνηση που έχει αποδειχθεί παντελώς αναξιόπιστη ήδη από τις εκλογές του 2012;

Ίσως όμως να συνεχίζουν να πιστεύουν μερικοί ότι το ισχυρό χαρτί της ΝΔ είναι η "σοβαρότητα" στην οικονομική διαχείριση, διότι στο συντηρητικό στρατόπεδο είναι μαζεμένοι οι "καλοί" οικονομολόγοι που "ξέρουν". Όχι όπως αυτοί οι γραφικοί του Σύριζα που λένε ότι να’ ναι… Είναι επίμονος ο μύθος αυτός και καλλιεργείται από πολλές πλευρές.
Λυπάμαι που θα στενοχωρήσω τα καλά στελέχη της ΝΔ, αλλά μάλλον δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα. Για να τους βοηθήσω κάπως δηλώνω χωρίς περιστροφές ότι τη στιγμή αυτή ο Σύριζα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση Ελλήνων οικονομολόγων με διεθνή παρουσία και κύρος από οποιοδήποτε άλλο κόμμα στην πολιτική σκηνή. Αν μάλιστα προσθέσουμε και τους κύκλους επιφανών οικονομολόγων στην Ευρώπη, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, και αλλού, που ήδη κινητοποιούνται για να στηρίξουν τον Σύριζα, η συγκέντρωση εμπείρας και γνώσης είναι εντυπωσιακή. 

Η υπεροχή του Σύριζα είναι συντριπτική όταν - ας μη ξεχνάμε - το κόμμα του κ. Σαμαρά χρειάστηκε να εμπιστευτεί δύο πανεπιστημιακούς οικονομολόγους του Πασόκ για να αποκτήσει η κυβέρνηση Υπουργούς των Οικονομικών. Δεν υπάρχει απολύτως καμία σύγκριση ανάμεσα στους δύο διεκδικητές της εξουσίας, πράγμα που ήδη έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται και ο διεθνής τύπος.
Περιμένουμε λοιπόν με ανυπομονησία την προσπάθεια της ΝΔ να μας πείσει ότι δεν προσπαθεί μόνο να μας τρομάξει, αλλά έχει και το καλύτερο πρόγραμμα για την ανάκαμψη της χώρας. Καλό θα ήταν όμως, να παραθέσει και κάποια λογικά επιχειρήματα, να μας δώσει και μερικά στοιχεία. Πάνω απ’ όλα, να βρει ανθρώπους που θα τα μπορέσουν να τα πούνε με λίγη σοβαρότητα. Γιατί μέχρι τώρα…