Ο Κώστας Λαπαβίτσας μιλά στο News4all.gr, λίγα 24ωρα πριν το δημοψήφισμα, αφήνοντας στο περιθώριο τη ρητορεία περί δραχμής και στηρίζοντας απολύτως την επιλογή για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η μόνη περίπτωση να υπάρξει ανάπτυξη μέσα στο ευρώ είναι να “πετύχουμε μια συμφωνία, όπως την επιδιώκει η κυβέρνηση, με τακτοποίηση του χρέους, άρση της λιτότητας και επενδύσεις”.
Θεωρείτε ότι με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου ερχόμαστε πιο κοντά σε μια επιστροφή σε εθνικό νόμισμα;
Δεν νομίζω ότι αυτό είναι το σωστό ερώτημα τη στιγμή αυτή. Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν οι δανειστές και που θέτει και η τρόικα εσωτερικού, στη χώρα μας και δεν θέλω να μπω σε αυτή την κουβέντα. Δεν είναι αυτό το ερώτημα. Το θέμα είναι αν θέλουμε να επιστρέψουμε στα μνημόνια ή όχι.
Εσείς, θα επιδιώκατε ένα ΟΧΙ να είναι η αφετηρία για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα; Και το ρωτώ επειδή έχετε υποστηρίξει την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Ή θα έπρεπε αυτό να γίνει με πιο συντεταγμένο τρόπο;
Εγώ νομίζω ότι το ΟΧΙ είναι η μόνη απάντηση η οποία μπορεί να δοθεί τη στιγμή αυτή για να ανοίξουν δυνατότητες για την κοινωνία και για τον λαό συνολικά. Δίνει επιλογές, σου λύνει τα χέρια και σου ανοίγει πολλούς δρόμους να πάρεις. Αν ψηφίσουμε NAI, είμαστε τελειωμένοι. Τώρα, τί επιλογή θα κάνει ο Ελληνικός λαός μετά το ΟΧΙ, ποιον δρόμο θα πάρει, αυτό είναι δικό του δικαίωμα.
Παρόλα αυτά, υπάρχει ήδη μια ανησυχία που έχει ξεκινήσει με το capital control, τις ελεγχόμενες αναλήψεις από τα ΑΤΜ. Ποια μπορεί να είναι η επόμενη ημέρα σε σχέση με όλα αυτά και με ποιον τρόπο μπορούμε να καθησυχάσουμε τον Ελληνικό λαό ότι δεν θα υπάρξει κάτι που θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, χάος όπως υποστηρίζει η άλλη πλευρά, σε περίπτωση που ψηφίσουμε ΟΧΙ;
Μα, ήδη υπάρχουν οι έλεγχοι στις τράπεζες, ήδη έχει υπάρξει μια σταθεροποίηση της κατάστασης. Αυτό, τις επόμενες ημέρες θα εξομαλυνθεί περισσότερο, όσο ο κόσμος θα συνηθίζει αυτή την κατάσταση, για τώρα. Άρα, δεν τίθεται θέμα κατάρρευσης αν ψηφίσουμε ΟΧΙ, γιατί υπάρχει έλεγχος.
Και όλα τα υπόλοιπα, εμπορικές δραστηριότητες, εισαγωγές, πως θα πληρώνονται στον ιδιωτικό τομέα οι μισθοί;
Θα εξομαλυνθούν και αυτά το επόμενο διάστημα, όσο οι έλεγχοι θα γίνονται πιο εξειδικευμένοι. Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν θέλουμε να γίνει μόνιμη, φυσικά. Αλλά το διάστημα αυτό, τις επόμενες ημέρες δηλαδή, θα πάρει μια πιο ξεκάθαρη μορφή και θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που θα προκύψουν. Ήδη, γίνεται αυτό σήμερα και θα γίνει και μετά το ΟΧΙ, όταν θα ψηφιστεί.
Όπως, λοιπόν, έχει διαμορφωθεί η κατάσταση αυτή τη στιγμή, υπάρχει δυνατότητα μέσα στο ευρώ, εφόσον υπάρξει μια συμφωνία, να διαμορφωθούν έτσι οι συνθήκες ώστε να έρθει η ανάπτυξη, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο. Να μπορέσουμε να σηκώσουμε κεφάλι, να πατήσουμε σταθερά στα πόδια μας.
Εάν δεχτούμε τις προτάσεις των εταίρων, μέσα στο ευρώ, όπως τις διαμορφώνουν αυτοί, πιστεύω ότι οι προοπτικές ανάπτυξης είναι μηδαμινές, δεν υπάρχει, δηλαδή, περιθώριο. Αν πετύχουμε μια συμφωνία, όπως την επιδιώκει η κυβέρνηση, με τακτοποίηση του χρέους, άρση της λιτότητας και επενδύσεις, τότε ναι, θα το συζητήσουμε, υπάρχει προοπτική ανάπτυξης, βέβαια.
Άρα, λοιπόν, η λύση του ζητήματος του χρέους είναι πολύ βασικό θέμα σε όλα αυτά.
Το χρέος είναι η πηγή όλων των προβλημάτων, με την έννοια ότι επειδή κυνηγάμε την εξυπηρέτηση του χρέους, επιβάλλουμε και τη λιτότητα και δεν έχουμε περιθώριο να κάνουμε άλλα πράγματα για να πάει μπροστά η Οικονομία. Βεβαίως, το χρέος είναι κεντρικής σημασίας.
Θα ήθελα, τέλος, να κάνετε μια εκτίμηση για το αποτέλεσμα της Κυριακής και να μου πείτε αν πιστεύετε ότι δεν έχουν παιχτεί όλα τα επεισόδια, ακόμη. Αν θα υπάρξει, δηλαδή, κάτι μέσα στην εβδομάδα που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.
Από τώρα μέχρι την Κυριακή θα μεσολαβήσει ένας αιώνας. Οι εξελίξεις είναι ταχύτατες, πρέπει να τις περιμένουμε σε καθημερινή βάση. Η αντίδραση των δανειστών είναι λυσσαλέα. Η αντίδραση και της Τρόικας του εσωτερικού είναι λυσσαλέα. Έχουν λυσσάξει τα κανάλια, έχουν λυσσάξει τα μέσα κ.ο.κ. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι αυτό. Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Πιστεύω ότι αν εμείς βγούμε δυναμικά μπροστά και εξηγήσουμε τις καταστάσεις στον κόσμο, το ΟΧΙ θα πάρει την πλειοψηφία και, μετά, θα δούμε τι πορεία μπορούμε να ακολουθήσουμε. Αυτό που θέλω να πω είναι το εξής: Το δίλημμα δεν είναι ευρώ ή δραχμή, αλλά και κανένας μονόδρομος δεν υπάρχει για τον λαό μας να διαλέξει τι θα κάνει, μετά το ΟΧΙ.