Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Παρουσίαση βιβλίου: Ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα και την περιφέρεια της Ευρωζώνης





"Οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε στο δημόσιο διάλογο μπροστά στη μεγάλη πολιτική και κοινωνική αλλαγή που διαφαίνεται και είναι απαραίτητη για τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει τον κύριο φορέα της αλλαγής, μέσα από μία ευρεία συμπαράταξη της Aριστεράς. Στην κατεύθυνση αυτή συμπαρατάσσομαι κι εγώ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως γνωρίζετε και από τις παραδόσεις της Aριστεράς, συμπαράταξη δεν σημαίνει συμφωνούμε όλοι σε όλα. Έτσι αντιλαμβάνομαι την εκπόνηση και την παρουσίαση αυτής της μελέτης μου."

Με αυτά τα λόγια ο καθηγητής Κώστας Λαπαβίτσας παρουσίασε τη μελέτη του, "Ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα και την περιφέρεια της Ευρωζώνης", στις δύο κατάμεστες αίθουσες της Στοάς του Βιβλίου, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο εκδοτικός οίκος Λιβάνης.

Ο γνωστός οικονομολόγος μετά από μία σύντομη παρουσίαση της κατάστασης της Ευρωζώνης σήμερα, παρουσίασε προς συζήτηση μία συνολική στρατηγική πρόταση αλλαγής της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα με κύριους άξονες:

  • τη διαγραφή του χρέους,
  • τη δραστική άρση της λιτότητας,
  • τη δημόσια παρέμβαση για την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας και τη στήριξη όσων έχουν πληγεί βαριά από την κρίση,
  • τη δημόσια ιδιοκτησία και τον έλεγχο των τραπεζών,
  • την ανάπτυξη με επίκεντρο τη βιομηχανική πολιτική,
  • την αλλαγή στις κρατικές δομές και τον εκδημοκρατισμό του πολιτεύματος.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας παρουσιάστηκαν μία επιλογή των αποτελεσμάτων της μελέτης σχετικά με την πορεία του δημόσιου χρέους, το κόστος της λιτότητας και τη φορολογία. Έγινε επίσης εκτενής αναφορά στη σχέση της Ελλάδας με την ΟΝΕ και την ΕΕ. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με μία σύντομη αναφορά στα διλήμματα της Γαλλίας σήμερα και στη μελλοντική πορεία της Ευρωζώνης.

Την παρουσίαση ακολούθησε εκτενής συζήτηση με καίριες ερωτήσεις των παρευρισκομένων, που συντόνισε ο Ηλίας Λιβάνης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Λ. Αμανατίδου, Δ. Τσουκαλάς, Α. Μητρόπουλος, πλήθος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Α. Νταβανέλλος και Γ. Τόλιος, καθώς και πλήθος στελεχών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και μέλη από συλλογικότητες πολιτών.

Ακολουθεί βίντεο της παρουσίασης του βιβλίου του Κώστα Λαπαβίτσα "Ένα Ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα και την Περιφέρεια της Ευρωζώνης" από τον Εκδοτικό Οίκο "Λιβάνη", στην Στοά του Βιβλίου.