Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

J. Habermas - K. Λαπαβίτσας: Δύο βιβλία, μια συγκριτική βιβλιοκρισία

Κριτική του Alex Cistelecan

Για την ευρωπαϊκή κρίση:  [...] ενώ για τον Habermas το ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι ηθικό και η λύση του βρίσκεται στο εποικοδόμημα (ή αντίστροφα), για τον Λαπαβίτσα το πρόβλημα είναι πολιτικό και οικονομικό (διαρθρωτικές ανισορροπίες και ταξική κυριαρχία συνταγματικά δομημένη και θεσμοθετημένη ως Ευρωπαϊκή Ένωση) και η λύση θα πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο.
 

"Με την Kρίση στην Ευρωζώνη, που γράφτηκε από τον Κώστα Λαπαβίτσα και τους συνεργάτες του στο ερευνητικό δίκτυο RMF, έχουμε μια εντελώς διαφορετική οπτική για τη σημερινή  κρίση. Ενώ για τον Habermas τα υλικά προβλήματα και οι αποτυχίες της Ένωσης εμφανίζονται πάντα ξαφνικά - κατά κάποιον τρόπο παρά και παράλληλα με τις μεγάλες αλλαγές και την πρόοδο που συμβαίνει σε θεσμικό και συνταγματικό επίπεδο - με τον Λαπαβίτσα παίρνουμε μια γεύση από τον βαθύ και διαρθρωτικό χαρακτήρα των προβλημάτων αυτών, καθώς και των βαθύτερων αντιφάσεων που εμπεριέχονται στο ευρωπαϊκό νομικό και θεσμικό οικοδόμημα.

Με τον Habermas η κρίση αναλύεται σε σχέση με "αμέλειες" και ενδεχόμενες υποκειμενικές αδυναμίες (των ελίτ, των μέσων ενημέρωσης, των ανθρώπων). Με τον Λαπαβίτσα η κρίση αφορά δομικές αντιφάσεις οι οποίες εκρήγνυνται τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Εξωτερικά ως αυξανόμενα χάσματα μεταξύ του κέντρου και της περιφέρειας, ενώ εσωτερικά ως ένας νέος γύρος της ταξικής πάλης "από τα πάνω". Και ενώ για τον Habermas το πλαίσιο που δημιουργήθηκε μετά την κρίση είναι τελικά μια ευπρόσδεκτη ευκαιρία για την αντιμετώπιση αυτών των "ελλείψεων από αμέλεια", για τον Λαπαβίτσα οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν για την καταπολέμηση της κρίσης (πλήρης λιτότητα) δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προέκταση αυτών ακριβώς των πραγμάτων που μας έφεραν εδώ."

Ολόκληρη η βιβλιοκρισία εδώ.