Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Το συγκρότημα Λαμπράκη ανησυχεί. Καλά κάνει.

Κώστας Λαπαβίτσας
Καθηγητής Οικονομικών στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου

Είναι 10 Οκτωβρίου 2010. Είναι το τέταρτο άρθρο του Κώστα Λαπαβίτσα, καθηγητή Οικονομικών στο Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Λονδίνου (SOAS) με εξειδίκευση στην Ιαπωνία, στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν». Ξεκινά με την ατάκα «μόνο κάποιος γενναίος ή ένας καλοπληρωμένος αξιωματούχος θα μπορούσε αυτή την περίοδο να είναι αισιόδοξος για το μέλλον της ευρωζώνης».

Τρία... άρθρα αργότερα, στις 21 Ιουνίου 2011, από το ίδιο βήμα θα γράψει: «Η ελληνική χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ ήταν πάντα η πιο πιθανή έκβαση της κρίσης της ευρωζώνης».

Θα ακολουθήσουν κι άλλα κείμενα, στα οποία θα επαναλαμβάνει ακούραστα: «Το μέλλον μας είναι η δραχμή, όσο κι αν την ξορκίζουμε». Αλλά, δυστυχώς, έχει τη μοίρα κάθε προφήτη: το πλήθος δεν είναι έτοιμο να τον καταλάβει.


Χάρη σε αυτά πάντως θα γίνει γνωστός και στο ελληνικό τηλεοπτικό κοινό και θα εμφανίζεται παντού. Από τα παράθυρα των εκπομπών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας ώς τα βίντεο τοπικών εφημερίδων.

Στις 16 Ιουλίου 2012 ο δραχμολάγνος οικονομολόγος γράφει: «Τώρα πια είναι δίκαιο να εικάσει κανείς ότι η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα και κατευθύνεται είτε προς τη διάλυση είτε προς την κατάρρευση». (Τη διάλυση βέβαια την έχει προβλέψει από τις 20 Νοεμβρίου 2011 και από τις σελίδες της «Ελευθεροτυπίας», λέγοντας ότι «είναι ζήτημα εβδομάδων»).

Μερικούς μήνες αργότερα, στις 12 Νοεμβρίου 2012, ο προφέσορ θα μιλήσει στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. «Θα εντυπωσιαστώ αν η Ελλάδα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης το 2013», θα πει, μιμούμενος μάλλον τον Ρουμπινί. Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, στις 22 Δεκεμβρίου, θα βρεθεί στο Μπουένος Αϊρες για να προλογίσει τον Αλέξη Τσίπρα σε εκδήλωση. Εκεί θα είναι εμφανώς πιο αισιόδοξος. Γιατί: «Η εμφάνιση και η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο ελπιδοφόρο πράγμα που συνέβη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη την τελευταία χρονιά. Είναι η ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να χτυπήσουμε ουσιαστικά τον νεοφιλελευθερισμό στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σ' όλο τον κόσμο». Ο Νοστράδαμος μέσα του βλέπει πια το τέλος του νεοφιλελευθερισμού.

Πρώτη δημοσίευση: Τα Νέα, 2 Φεβρουαρίου 2013