Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Σχεδιάζοντας τη λύση

Στις 15 Φεβρουαρίου στην Αθήνα το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής θα παρουσιάσει τεκμηριωμένες προτάσεις για μια εφικτή αλλαγή πορείας στην Ελλάδα. Μια αλλαγή που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την τρέχουσα πορεία οικονομικού θανάτου, αρκεί να υπάρχει βούληση και συγκεκριμένη στρατηγική.

H εκστρατεία υπερβολής και φόβου που άσκησαν διάφορα, ελληνικά και μη, κέντρα εξουσίας καλλιέργησε την εντύπωση ότι τα προγράμματα «διάσωσης» είναι μονόδρομος. Η πλήρης μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015 επέτρεψε στο παλιό πολιτικό σύστημα και στους κυρίαρχους κύκλους να ισχυριστούν ότι πλέον «αποδείχθηκε» πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέραν των μνημονίων.

Στη μελέτη του ΕΔΕΚΟΠ καταδεικνύεται ότι υπάρχει άλλη πορεία, η οποία είναι απαραίτητη για τη χώρα. Η πορεία αυτή προϋποθέτει την ανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας. Τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν από την έξοδο από την Ευρωζώνη είναι διαχειρίσιμα, εφόσον υπάρχει ένας στοιχειώδης σχεδιασμός, προετοιμασία και αποφασιστικότητα.

Ειδικότερα, περιγράφεται με αναλυτικό τρόπο η διαδικασία εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στην κατεύθυνση μιας συνολικής αναμόρφωσης της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Η χώρα χρειάζεται βραχυπρόθεσμα τόνωση της ζήτησης με επίκεντρο τον κλάδο των υπηρεσιών και μεσοπρόθεσμα βιομηχανική πολιτική για την ανάπτυξη, την τόνωση της απασχόλησης και  την αύξηση του εισοδήματος.

Πιο συγκεκριμένα στη μελέτη
  • Περιγράφονται τα αναγκαία βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, με στόχο να ελαχιστοποιηθεί το κόστος της ανάκτησης της νομισματικής κυριαρχίας.
  • Αναλύονται οι κυριότερες επιπτώσεις, περιλαμβανομένου του πληθωρισμού.
  • Αναλύεται η προοπτική αλλαγής της δημοσιονομικής πολιτικής με στόχο τη μείωση της ανεργίας.
  • Εξετάζονται τα βασικά στοιχεία βιομηχανικής πολιτικής, σε σύνδεση με τον αγροτικό τομέα, για να μεταβεί η χώρα σε καθεστώς βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Περιγράφεται η πορεία της αγοράς εργασίας, με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την αύξηση της ανεργίας και της μερικής απασχόλησης.
  • Αναλύεται η διεθνής θέση της ελληνικής οικονομίας, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές, και κυρίως οι διαρροές στο εξωτερικό.
Σας περιμένουμε όλους σε μια παρουσίαση και συζήτηση στηριγμένη σε επιστημονική και τεκμηριωμένη ανάλυση απαλλαγμένη από στενούς πολιτικούς υπολογισμούς.