Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Σκέψεις για το Χρήμα


Ακαδημαϊκό συμπόσιο και παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κώστα Λαπαβίτσα "Μαρξιστική Νομισματική Θεωρία"

Κεντρικός ομιλητής:
Κώστας Λαπαβίτσας, SOAS, Department of Economics

Συμμετέχουν οι:
Geoffrey Ingham, University of Cambridge
Engelbert Stockhammer, Kingston University
Louis Moreno, Goldsmith, University of London

Σχολιάζει η Anitra Nelson, RMIT University, Melbourne and Ludwig Maximilian University, Munich

Ημερομηνία: Τετάρτη 18 Ιανουρίου, 5.30μ.μ.-7.30μ.μ.
Τόπος: Wolfson Lecture Theatre (Senate House)

Η "Μαρξιστική Νομισματική Θεωρία", μια συλλογή πανεπιστημιακών κειμένων του Κώστα Λαπαβίτσα που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Brill, θα παρουσιαστεί στο SOAS στις 18 Ιανουαρίου 2017. Με την ευκαιρία της παρουσίασης θα πραγματοποιηθεί δημόσια συζήτηση με τίτλο "Σκέψεις για το Χρήμα"

Το χρήμα και η χρηματιστικοποιημένη οικονομία είναι εξέχοντα, ακόμα και κυρίαρχα χαρακτηριστικά του σύγχρονου καπιταλισμού. Ο Κώστας Λαπαβίτσας είναι ένας από τους πρώτους οικονομολόγους στην παράδοση της πολιτικής οικονομίας που αντιλήφθηκε τη σπουδαιότητα των ζητημάτων αυτών και τους αφιέρωσε το ερευνητικό του έργο.

Η συλλογή έχει μεγάλο εύρος, περιλαμβάνοντας κείμενα σχετικά με το χρήμα και τις αγορές, τις χρηματοπιστωτικές διαδικασίες και τις επιχειρήσεις, την εξουσία/ισχύ και το χρήμα, τη χρηματιστικοποίηση του καπιταλισμού, τα χρηματοοικονομικά και το κέρδος, ακόμα και το χρήμα ως τέχνη.

Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση είναι κορυφαίοι ακαδημαϊκοί με εξειδίκευση στις φιλοσοφικές, οικονομικές και κοινωνικές πτυχές του χρήματος. Η συζήτηση θα είναι μια σπάνια ευκαιρία να παρατεθούν αντικρουόμενες απόψεις για το χρήμα στις κοινωνικές επιστήμες. 

Το συμπόσιο διοργανώνεται από το Τμήμα Οικονομικών της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών σε συνεργασία με το Τμήμα Σπουδών Ανάπτυξης.