Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Η Γαλλία και η Ευρώπη μετά το Brexit: Διεθνές Συνέδριο του ΕΔΕΚΟΠ στο Παρίσι

Στις 2-3 Δεκεμβρίου το τμήμα του ΕΔΕΚΟΠ στο Παρίσι διοργανώνει διεθνές συνέδριο με θέμα «η Ευρώπη και η Γαλλία μετά το Brexit». Μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ ο τίτλος του θα έπρεπε ίσως να περιλαμβάνει «και τη νίκη του Τραμπ». Αλλά η ουσία δεν αλλάζει: οι παγκόσμιες πολιτικές αλλαγές είναι πλέον κατακλυσμιαίες. Η ρόδινη περίοδος της παγκοσμιοποίησης, της ανεξέλεγκτης κυριαρχίας της χρηματιστικοποίησης και της τυφλής προσήλωσης στις αγορές φτάνει πια στο τέλος της. Η επαναφορά του δημοσίου ελέγχου, η ανασύνταξη του κράτους-έθνους, η τόνωση του κοινωνικού περιεχομένου τής οικονομίας είναι επί θύραις. Αυτά θα συζητηθούν στο Παρίσι.

Για την Ευρώπη οι στιγμές είναι καίριες. Η ΟΝΕ έχει αμετάκλητα αποτύχει, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει δυναμισμό, ο θυμός και η αγανάκτηση των λαϊκών στρωμάτων διογκώνονται συνεχώς. Ο κερδισμένος για την ώρα είναι η σκληρή Δεξιά, ακόμη και ο φασισμός. Έχει θρασύτατα υποκλέψει το ιστορικό πεδίο της Αριστεράς και μιλάει για δημοκρατία, κυριαρχία και τα δικαιώματα των φτωχών. Πληρώνει ακριβά η ευρωπαϊκή Αριστερά τη σύγχυση των τελευταίων δεκαετιών με την άκριτη αποδοχή της ιδεολογίας του Ευρωπαϊσμού και την προσκόλληση της στην ΕΕ και την ΟΝΕ.


Για την Ελλάδα, το μεγαλύτερο θύμα της ΟΝΕ, η συνεχιζόμενη κρίση θέτει ζήτημα κοινωνικής και εθνικής επιβίωσης. Από τη μια, η πολιτική και ηθική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ σκότωσε την ελπίδα. Από την άλλη, η επιστροφή στα αδιέξοδα των μνημονίων έχει φέρει απόγνωση και βουβό θυμό. Η χώρα αναζητεί συνεκτική νέα πρόταση που θα την βάλει σε τροχιά ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας. Χρειάζεται ένα ευρύ μέτωπο που θα κάνει την πρόταση πραγματικότητα.

Τα σύννεφα που μαζεύονται στην Ευρώπη δείχνουν ότι τίποτε δεν έχει χαθεί, παρά τον εξευτελισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΕΔΕΚΟΠ θα συμβάλλει στις νέες διεργασίες καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι μεγάλες αλλαγές είναι ακόμη μπροστά μας.




Εάν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε το συνέδριο, παρακαλώ συμπληρώστε την δήλωση συμμετοχής.