Τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου ο Κώστας Λαπαβίτσας μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Γιώργο Παπαχρήστο για τα σχέδια εξόδου από την Ευρωζώνη και τη Λαϊκή Ενότητα.
Για τα εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κανένα στόχο να βγάλει τη χώρα εκτός Ευρωζώνης, τουλάχιστον η ηγετική του ομάδα. Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν - ή τέλος πάντων της ηγετικής ομάδας γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα - να ξεφύγει από τα μνημόνια μέσω της σκληρής διαπραγμάτευσης, αλλά επ’ ουδενί να φύγει από την Ευρωζώνη. Αυτά που λέγονται ότι υπήρχε μυστικό σχέδιο να φύγουμε από την Ευρωζώνη κτλ. είναι αβάσιμα. Δεν υπήρχε ποτέ καμία πρόθεση να φύγει η χώρα από το ευρώ, μέσα στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από τον κ. Βαρουφάκη. Ο κ. Βαρουφάκης είναι υπέρ του ευρώ, αυτή είναι η πραγματικότητα. Ακόμα και τώρα είναι υπέρ του ευρώ. Δεν ξέρω αν παρακολουθείτε τι λέει, αλλά το λέει πεντακάθαρα. Δεν υπήρχε λοιπόν ποτέ καμία πρόθεση να φύγει η χώρα από το ευρώ μέσα στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτός είναι κι ένας λόγος που κι εγώ, όπως είπατε πολύ σωστά προηγουμένως, δεν ήμουνα ποτέ στο κέντρο λήψης αποφάσεων, διότι εγώ είχα ξεκάθαρη θέση που είναι αντίθετη με αυτό. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο, για τα σχέδια αυτά, για τα οποία τόσος λόγος γίνεται, σας λέω και καταγράψτε το όπως θέλετε, δεν υπήρξε ποτέ σοβαρό σχέδιο οποιασδήποτε μορφής για εναλλακτική πορεία εκτός ευρώ. Τώρα, αυτά να πάρουμε τα ΑΦΜ, να τα μεταφέρουμε από το ένα σημείο στο άλλο, να δημιουργήσουμε παράπλευρο τραπεζικό σύστημα και άλλες ευφάνταστες ιδέες που καταλαμβάνουν έκταση δύο ή τριών σελίδων τις οποίες έχει κοιτάξει ένας ερευνητής και τις οποίες κάποιος φίλος μου λέει ότι είναι καλές, αυτά δεν συνιστούν σχέδιο. Γι’ αυτά θα ρωτήσετε τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών, που στην πορεία της κρίσης και στην πορεία των χρόνων έχει πει το κάθε πράγμα και το αντίθετό του. Από εδώ και πέρα λοιπόν, θα ρωτήσετε αυτόν γι’ αυτά».
Για τα αίτια της εκλογικής αποτυχίας της Λαϊκής Ενότητας:
Για τα αίτια της εκλογικής αποτυχίας της Λαϊκής Ενότητας:
«Γιατί απέτυχε η Λαϊκή Ενότητα, είναι ένα πιο δύσκολο ζήτημα και έχει να κάνει με το γεγονός, κατά την άποψή μου, ότι ακόμα και η Λαϊκή Ενότητα δεν κατέθεσε εναλλακτικό πρόγραμμα. Δεν ξέρω αν το θυμάστε, είπαμε «θα φύγουμε από το ευρώ», αλλά πρόταση δεν καταθέσαμε. Αυτό ήταν σφάλμα, κατά την άποψή μου, και πληρώθηκε. Γιατί ο ελληνικός λαός ήθελε να δει την άλλη πρόταση, να ‘χει αρχή, μέση και τέλος και αυτό δεν το καταθέσαμε. Τώρα, από ‘κει και πέρα, γιατί μιλήσατε για τη γενικότερη αποδοχή της άποψης αυτής από τον ελληνικό λαό, δεν ξέρω αν έχετε δει τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες γίνονται με εγκυρότητα και είναι πανευρωπαϊκές, αλλά για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης το 2010, αυτή τη στιγμή υπάρχει πλειοψηφία στον ελληνικό λαό υπέρ του εθνικού νομίσματος».