Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Σειρά συνεντεύξεων στο TheRealNews για τη χρηματιστικοποίηση του καπιταλισμού

Τον Ιανουάριο του 2014 έδωσα μια εκτενή συνέντευξη για τη χρηματιστικοποίηση του καπιταλισμού στο αμερικανικό δίκτυο TRNN με έδρα τη Βαλτιμόρη. Βρέθηκα στις ΗΠΑ και στον Καναδά για μια σειρά διαλέξεων για την παρουσίαση του καινούργιου μου βιβλίου Profiting without Producing, το οποίο θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Τόπος αυτό το φθινόπωρο. Η συνέντευξη βασίστηκε στο βιβλίο μου που αναλύει τη χρηματιστικοποίηση, αυτή τη δομική αλλαγής του καπιταλισμού των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, τα αποτελέσματα της οποίας ζούμε καθημερινά.

Το TRNN είναι το δυναμικότερο εναλλακτικό δίκτυο πληροφόρησης στις ΗΠΑ, με συστηματική πρόσβαση στα αντικαπιταλιστικά ρεύματα δράσης και σκέψης. Το δίκτυο έχει ακόμη στενές σχέσεις με τη συναρπαστική μαύρη κοινότητα της Βαλτιμόρης που έχει τους δικούς της κοινωνικούς κώδικες, ως και δική της αργκό. Τη συνέντευξη πήρε ο Paul Jay στα πλαίσια της σειράς Reality Asserts Itself και, όπως συμβαίνει στη σειρά αυτή, τα πρώτα μέρη της επικεντρώθηκαν σε προσωπικές πλευρές μου. Η συνέντευξη δημοσιοποιήθηκε σε οκτώ μέρη.

Ο αμερικανικός καπιταλισμός περνάει βαθιά κρίση και η αμερικανική εργατική τάξη βρίσκεται στο επίκεντρό της. Όσοι γνωρίζουν τις ΗΠΑ ξέρουν ότι οι επιθυμίες και οι προσδοκίες των αμερικανών εργαζομένων δεν είναι καθόλου διαφορετικές από αυτές των εργατικών στρωμάτων σε άλλες αναπτυγμένες χώρες. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα της εργατικής Πρωτομαγιάς, καθώς και η χώρα-προπύργιο της χρηματιστικοποίησης. Ίσως οι αμερικανοί εργάτες να έχουν και πάλι το προνόμιο να ανοίξουν νέους δρόμους για τα ανατρεπτικά κινήματα της εποχής μας. Η ανάλυση της χρηματιστικοποίησης θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Η συνέντευξη ολοκληρώνεται σε 8 ενότητες.


Growing Up in the Greek Police State (1/8)





After the Fall of the Dictatorship, I Knew Political Economy was the Key (2/8)



The Rise of the Big Banks (3/8)



The Financialization of Big Business (4/8)




Is Financialization Necessary for a Modern Economy? (5/8)



40% of Profits Buys A Lot of Politicians (6/8)



Financialization and the Collapse of European Social Democracy (7/8)


Confronting Financialization on Steroids (8/8)