Δύο παρεμβάσεις του Κώστα Λαπαβίτσα στην ισπανική εφημερίδα El Pais και στη μεγάλη εφημερίδα της Αριστεράς στην Αργεντινής Pagina/12 σχετικά με την πορεία της Ευρώπης.
Ολόκληρο το άρθρο:
http://internacional.elpais.com/internacional/2014/01/05/actualidad/1388953809_021102.html
05.01.2014
Εξαιρετικό άρθρο του Claudi Perez στην ισπανική εφημερίδα El Pais σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης. Μεταξύ των σημαντικών φωνών που φιλοξενούνται στο άρθρο (Thomas Picketty, Charles Wyplosz, Daron Acemoglu) ο Κώστας Λαπαβίτσας λέει χαρακτηριστικά:
Η ανισότητα διαβρώνει το ευρωπαϊκό σχέδιο
Η κρίση και οι κυρίαρχες οικονομικές πολιτικές διαβρώνουν την κοινωνική συνοχή, τα επίπεδα φτώχειας φτάνουν στα ύψη και διευρύνεται το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών.
[...] Στην Ευρώπη, το λίκνο του Μαρξ και του Ricardo, το επίπεδο της συζήτησης είναι πολύ χαμηλότερο. Αλλά η συζήτηση ξεκίνησε και εκεί. Ποιοι μαρξιστές μιλάνε για το θέμα;
Η θέση του Κώστα Λαπαβίτσα, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, είναι ωμή:
«Οι πολιτικές “διάσωσης” επιδείνωσαν την ανισότητα σε όλες τις πτυχές: στους μισθούς, στις συντάξεις, στην ανεργία, στο κράτος πρόνοιας. Είναι σαφές ότι η ΕΕ δεν είναι πια ένα κεϋνσιανό πρότζεκτ που προβάλει "ήπια δύναμη" μέσω των παροχών πρόνοιας, αλλά ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο πρότζεκτ που προωθεί τη χρηματιστικοποίηση στην Ευρώπη και προβάλλει "σκληρή" ταξική ισχύ. Η ΟΝΕ είναι ένα νομισματικό σύστημα που συστηματοποιεί μια νέα μορφή κοινωνικής διαστρωμάτωσης στην Ευρώπη, ελιτίστικης και κοινωνικά αναίσθητης. Με δεδομένες τις πενιχρές προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη, τα πράγματα μπορούν μόνο να πάνε χειρότερα: μεγαλύτερη πολιτική και κοινωνική ανισότητα, η οποία θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την Ευρώπη λόγω των ακραίων πολιτικών φαινομένων που θα εμφανιστούν."
Ολόκληρο το άρθρο:
http://internacional.elpais.com/internacional/2014/01/05/actualidad/1388953809_021102.html
Άρθρο του Marcelo Justo στη εφημερίδα της Αργεντινής Pagina/12 για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη.
08.01.2014
Χρέος, προσαρμογή και διασώσεις
Η Ευρωζώνη οδεύει προς αδιέξοδο πληρώνοντας το χρέος (93,4% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο για τις 17 χώρες) με ένα μείγμα λιτότητας και διάσωσης που δεν έχει αποδώσει στα τέσσερα χρόνια.
[...] O οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου), συγγραφέας του βιβλίου Profiting without Producing, είπε στην Página/12, "η Ευρωζώνη οδηγείται σε αδιέξοδο καθώς επιχειρεί να πληρώσει το χρέος της (93,4% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο για τις 17 χώρες, 4% περισσότερο από ό,τι το 2012) με ένα μείγμα "ρυθμίσεων διάσωσης", το οποίο δεν έχει αποδώσει στα τέσσερα χρόνια που εφαρμόζεται. Η Ελλάδα είναι το καλύτερο παράδειγμα. Από την πρώτη "διάσωσή" της τον Μάιο του 2010, δεν έχει εγκαταλείψει την ύφεση και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 21%, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο, από αυτό που γνώρισε η Αργεντινή όταν βίωσε την κατάσταση που προκάλεσε η νομισματική αλλαγή του 2001-2002. Πέτυχε "η διάσωση" αυτή να βελτιώσει την εικόνα του χρέους της Ελλάδας; Καθόλου. Το ελληνικό χρέος είναι τώρα 169% του ΑΕΠ.
«Η Ελλάδα βιώνει μια χειρότερη κρίση, από αυτήν που βίωσε η Αργεντινή, που εξελίχθηκε και σε ανθρωπιστική κρίση. Αυξήθηκε η απόλυτη και η σχετική φτώχεια. Η κατάρρευση του συστήματος υγείας, η αδυναμία θέρμανσης, τα κοινωνικά παντοπωλεία ως λύση για τη σίτιση των ανθρώπων, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη" λέει ο Λαπαβίτσας.
Ολόκληρο το άρθρο: http://m.pagina12.com.ar/diario/elmundo/4-237249-2014-01-08.html