Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Άρθρο στη Guardian για τη διαφορά πλούτου μεταξύ Γερμανίας και Περιφέρειας

Πρόσφατη μελέτη της ΕΚΤ έδειξε ότι ο "καθαρός πλούτος"* των νοικοκυριών στη Γερμανία είναι χαμηλότερος από πολλές χώρες της περιφέρειας και ιδίως από αυτόν της Κύπρου. Το θέμα έχει προκαλέσει έντονη δημόσια συζήτηση τις τελευταίες μέρες στη Γερμανία, όπου ειπώθηκε ευρέως ότι οι 'φτωχοί' Γερμανοί καλούνται να σώσουν από το υστέρημά τους τους 'πλούσιους' Νότιους.

Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Τα νοικοκυριά του Νότου συχνά εμφανίζονται να έχουν υψηλότερο καθαρό πλούτο από τα γερμανικά. Ο κύριος λόγος γι' αυτό είναι ότι στον υπολογισμό του πλούτου συμπεριλαμβάνεται και η κατοικία. Δεδομένου ότι στο Νότο η ιδιοκατοίκηση είναι μεγάλη και οι τιμές των σπιτιών ανέβηκαν τα τελευταία χρόνια, ο πλούτος φαίνεται ιδιαίτερα αυξημένος. Αντίθετα στη Γερμανία τα νοικοκυριά συχνά νοικιάζουν τα σπίτια τους.

Αν όμως πάρουμε υπόψη μας και τους δείκτες χρεών, η εικόνα αλλάζει άρδην. Τα χρέη των νοικοκυριών του Νότου σε σχέση με το εισόδημά τους είναι πολύ μεγαλύτερα από ότι στη Γερμανία. Επιπρόσθετα, τα τελευταία τρία χρόνια στο Νότο η ανεργία γιγαντώνεται, το εισόδημα των νοικοκυριών πέφτει και υποχωρούν οι τιμές των ακινήτων. Συνεπώς η πραγματική θέση των νοικοκυριών του Νότου είναι πολύ δύσχερής.


Το πραγματικό πρόβλημα των νοικοκυριών στη Γερμανία δεν είναι ο υποτιθέμενος πλούτος του Νότου, αλλά οι ουσιαστικά παγωμένοι γερμανικοί μισθοί. Εδώ και δεκαπέντε χρόνια οι γερμανοί εργαζόμενοι βρίσκονται υπό συνεχή εισοδηματική πίεση με στόχο να γίνει η Γερμανία πιο ανταγωνιστική μέσα στην ΟΝΕ, ώστε να αυξηθούν οι γερμανικές εξαγωγές. Αντιμέτωπος με τη γερμανική εξαγωγική κυριαρχία, ο Νότος αύξησε πολύ τον δανεισμό του. Ο πλασματικός πλούτος των νοικοκυριών του Νότου - που τώρα εξανεμίζεται και αυτός - υπήρξε απόρροια του τεράστιου δανεισμού, που συχνά έγινε για την αγορά ακινήτων, οδηγώντας τις τιμές των σπιτιών στα ύψη.
 

Τα νοικοκυριά και της Γερμανίας και των χωρών του Νότου δεν βρίσκονται αντιμέτωπα. Το πρόβλημα τους είναι κοινό και είναι η στρεβλή φύση της ΟΝΕ που δημιουργεί αντιφάσεις στις οικονομίες όλων των χωρών-μελών της.

*Ο "καθαρός πλούτος" των νοικοκυριών είναι η διαφορά ανάμεσα στα συνολικά περιουσιακά τους στοιχεία (πραγματικά και χρηματοπιστωτικά) και στις συνολικές τους υποχρεώσεις (κυρίως χρέη).


Πρώτη δημοσίευση: The Guardian, 17 Απριλίου 2013
Ελληνική μετάφραση: Ιστοσελίδα Iskra

Ευχαριστώ τη διεύθυνση της Iskra για τη δημοσίευση.