Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

"Δεν μπορεί η Κύπρος να σώσει τις αποτυχημένες τράπεζες μέσω ενός προγράμματος που καταστρέφει την εθνική της οικονομία"

Ο Κώστας Λαπαβίτσας συνομιλεί με τον  Σπύρο Μάλλη, στην τηλεοπτική εκπομπή Κυριακή Με Δράση, στον ΣΚΑΙ, για το θέμα της Κύπρου.

Η τραπεζική κρίση της Κύπρου οφείλεται καθ΄ολοκληρία στην Τρόικα. Βεβαίως υπήρξε μεγάλη έκθεση των τραπεζών, αλλά η κρίση οφείλεται κυρίως στην Τρόικα. [...]
Υπάρχει υπερχρέωση των νοικοκυριών και υπερχρέωση των επιχειρήσεων στην Κύπρο. Είχαμε πιστωτική έκρηξη, αλλά οδηγήθηκε η Κύπρος σε οξύτατη τραπεζική κρίση, κυρίως λόγω της Ελλάδας, από αυτό που έκανε η Τρόικα στην Ελλάδα. Αυτό είναι λοιπόν το πρώτο ζήτημα.

Το δεύτερο ζήτημα είναι το εξής: το δημοσιονομικό πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι τόσο οξύ όσο εμφανίζεται. Η κύπρος έχει να αποπληρώσει το 2013 δάνεια περίπου 2,4 δις ευρώ, κρατικά και δάνεια ύψους ενός δις τον επόμενο χρόνο και τον μεθεπόμενο, δεν είναι πολύ μεγάλα τα ποσά αυτά και οφείλονται κυρίως στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Δεν είναι δηλ. καθόλου η ίδια κατάσταση με την Ελλάδα. Το πρόβλημα της Κύπρου είναι οι τράπεζες. [...]