Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Διεθνής συνάντηση του Rproject 1-3 Μάρτη 2013


Το κίνημα των πλατειών, οι μεγαλειώδεις απεργίες, οι καταλήψεις εργατικών χώρων ενάντια στις απολύσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις, η άνοδος της Αριστεράς και η κυβερνητική της εκδοχή, η αίσθηση όλων ότι κάτι σπουδαίο πρόκειται να γίνει, έχουν φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Την ίδια στιγμή που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να επιβάλουν σκληρή λιτότητα στην Ελλάδα και στις χώρες τους, οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι προσβλέπουν και στη μαχητική στάση της Ελλάδας.

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

18.00-21.00 μμ
Η κρίση στην ευρωζώνη


Συντονιστής: Πάνος Κοσμάς (Μέλος της γραμματείας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ)

Ομιλητές:
Μισέλ Ισόν, Οικονομολόγος Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών IRES, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της ATTAC, Γαλλία.
Κώστας Λαπαβίτσας, Καθηγητής Οικονομικών στο SOAS, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Ντανιέλ Αλμπαρασίν, Οικονομολόγος και Κοινωνιολόγος, μέλος Επιτροπής Μελετών Ισπανικών Συνδικάτων Comisiones Obreras και της «Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς», Ισπανία.
Χρήστος Λάσκος, Μέλος της γραμματείας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.
Φρανσουά Σαμπαντό, Μέλος της ηγεσίας του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος – NPA, Γαλλία.

Παρεμβάσεις:
Δημήτρης Μπελαντής, Νομικός, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.
Ρακέλ Βαρελά, Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας της Λισαβόνας, εκδότρια του περιοδικού Rubra, Πορτογαλία.
Σταύρος Τομπάζος, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κύπρος.
Πραντέλα Λουτσία, Μέλος του ερευνητικού ινστιτούτου για τη Μετανάστευση στο Πανεπιστήμιο της Βενετίας, Ιταλία.
Στάθης Κουβελάκης, Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Kings College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Στη δεύτερη κεντρική συζήτηση με θέμα τις προοπτικές της ριζοσπαστικής Αριστεράς και της κυβέρνησης της Αριστεράς, θα μιλήσουν μεταξύ άλλων οι:
Ολιβιέ Μπεζανσενό, ηγετικό στέλεχος του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA), Γαλλία.
Άχμετ Σόκι, εκδότης του περιοδικού «International Socialist Review» και ηγετικό στέλεχος του ISO, ΗΠΑ.
Τζιόρτζιο Κρεμάνσκι, μέλος της εθνικής ηγεσίας της Ιταλική Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου (FIOM) και ιδρυτικό μέλος της «Επιτροπή Ενάντια στο Χρέος».
Παναγιώτης Λαφαζάνης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ. 
Αντώνης Νταβανέλλος, στέλεχος της ΔΕΑ και μέλος της Γραμματειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα υπάρξουν επίσης συζητήσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις, την υγεία, την εκπαίδευση, το αντιφασιστικό κίνημα, τις ΑΟΖ. Στις συζητήσεις θα συμμετέχουν περισσότεροι από 40 διεθνείς προσκεκλημένοι, με στόχο να μεταφερθούν εμπειρίες από όλη την Ευρώπη. Ενδεικτικά αναφέρονται: Τζοζέ Μαρία Ατέντας, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης UAB και μέλος της ηγεσίας της Izquera Anticapitalista, Φρανσουά Σαμπαντό, μέλος της ηγεσίας του NPA, Γαλλία, Αλαίν Μπύρ, επίτιμος καθηγητής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο France-Comte και συγγραφέας του βιβλίου «Το φάντασμα της εξτρεμιστικής Δεξιάς», Ρακέλ Βαρέλα, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας της Λισσαβόνας και εκδότρια του περιοδικού «Rubra», Πορτογαλία, Ζιλμπέρ Ασκάρ, καθηγητής στο SOAS, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και συγγραφέας και συνδικαλιστές από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελβετία, τις ΗΠΑ κ.α.